În „lumea cu luminile”, cum ar spune Ileana Vulpescu, oamenii merg pe poteci sau drumuri asfaltate și fac poze pentru Facebook cu „idioten camera”. De fiecare dată când datele acestei ecuații se schimbă, te poți apropia ceva mai mult de esențe. Exact pentru a ne arăta acest lucru, prin poze de dincolo de asfalt, de sub, de nișă și realizate cu scule ce, uneori, trec de prețul unei mașini, Asociaţia Speologică Prusik din Timișoara organizează marţi, 4 decembrie, la ora 18:30, la Casa Adam Muller Guttenbrunn din Timișoara, vernisajul expoziţiei de artă fotografică „Întuneric și Lumină”.
„Expoziţia încearcă să aducă mai aproape de publicul larg o parte din frumuseţile inedite pe care speologii le descoperă în cursul explorărilor în mediul subteran. Participand la vernisaj, aveţi posibilitatea să aflaţi povestirea fiecărei fotografii, cât e de dificil și de fascinant să descoperi și să imortalizezi lumea ascunsă în adancurile pământului” – spun speologii de la Prusik, și pentru moment chiar simți că fascinația se poate grupa în trepte diferite, din care pe cele de sus (ca valoare, nu ca geotropism) găsești rezultatele muncii lor.
Cum devine treaba cu Prusikul? Cei grupați sub numele acesta de nod sunt oameni ce au strâns bucuria excursiei cu cea a muntelui, apoi a peșterilor, apoi a pozatului. Pentru că ei fac performanță în speologie, nu rămân pe cărările „pantofarilor”.
Dar ce e cel mai frumos la ei e că nu vorbim de un grup de tineri sau de „de mai multă vreme tineri” care au prins o pasiune și pedalează pe ea, în cerc închis, ci de lume care vine și pleacă, pe lângă niște puncte de aglutinare constante, dar care s-au regăsit în ideea generală de „prusici” – aceea că frumusețile sub-pământului nu sunt ale cuiva anume ci se explică și se oferă tuturor celor interesați.
Ceea ce face ca, în fiecare primăvară, „prusicii” să dea sfoară în țară (adică pr