Fiind o zonă de o frumuseţe aparte, cu relief cu specific muntos, zona Vîrfurile este recunoscută prin îndeletniciri precum creşterea animalelor ori pomicultura. Aici oamenii sunt obişnuiţi cu munca grea şi traiul aspru şi toţi au multe animale în bătătură, satul Măgulicea fiind o zonă de frunte din acest punct de vedere.
În ultima vreme tot mai mulţi tineri s-au reorientat spre această îndeletnicire, ei adăugându-se celora care au practicat-o continuu, sprijiniţi de familie. Un bun exemplu este chiar primul edil al comunei, Radu Giurgelea, care este un cunoscut crescător de animale, cu rezultate deosebite.
Recent, am discutat cu un alt tânăr crescător de animale: Petru Roman din Măgulicea, care, alături de soţia sa Ileana Roman, ţin un număr apreciabil de animale.
„Acum avem şapte vaci cu lapte şi doi viţei, câţiva porci şi păsări, fireşte. Munca este multă, grea şi continuă: dacă te înhami la creşterea animalelor atunci nu ai sărbători, nu ai zile libere, cum au cei de la oraş. Viaţa la ţară este în general mai grea decât cea de la oraş. Peste tot este greu, dar aici munca este non-stop: animalele trebuie hrănite şi curăţate tot timpul. Norocul nostru este că iubim animalele – pentru că aşa am fost crescuţi, în special vacile care sunt calme, blânde şi foarte utile în gospodărie“ – ne-a mărturisit Petru Roman – poreclit cu simpatie Legumiţa – interlocutorul nostru.
În ceea ce priveşte valorificarea produselor: aici continuă să fie probleme mari.
„Din păcate laptele acesta bun nu e sufient de preţuit: la piaţă mulţi spun că-i scump. E dureros să auzi asta, când preţul lui e mai mic decât al sucurilor ălora ori chiar ca al apei care se cumpără la oraş; munca şi nopţile noastre nedormite nu sunt şi apreciate de fel. Apoi, nimeni nu ne-a putut rezolva încă să avem un centru de colectare a laptelui; nu s-a găsit, din păcate, un investi