Prin ce se explică diferenţa - încearcă să răspundă un studiu despre transparenţa şi eficienţa reglementărilor pe piaţa farmaceutică. Lipsa unor regulamente clare de funcţionare a pieţei farmaceutice lasă loc pentru înţelegeri de culise între unii agenţi economici, în consecinţă oamenii sunt puşi în situaţia să achite preţuri nejustificat de mari pentru medicamentele procurate în ţară. La această concluzie au ajuns autorii studiului „Analiza transparenţei şi eficienţei reglementărilor pe piaţa farmaceutică”, realizat cu suportul Fundaţiei Soros-Moldova. Detalii are Diana Răileanu:
Cercetarea a fost lansată de experţii Institutului Economie de Piaţă, care au ajuns la concluzia că în Republica Moldova statul a ratat şansa de a crea un mecanism clar de control al pieţei medicamentelor. Drept urmare, companiile ajung să impună preţul care le convine. Unul din autorii studiului „Analiza transparenţei şi eficienţei reglementărilor pe piaţa farmaceutică”, Viorel Gîrbu, susţine că în cazul unor medicamente pacienţii scot din buzunar de două sau chiar trei ori mai mult decît ar trebui:
„Preţurile au crescut mai mult decît media pentru produsele nealimentare. În Moldova există o inflaţie, e un fenomen firesc, dar vedem că inflaţia la medicamente este mai mare decât media inflaţiei pentru categoria de produse din care face parte medicamentele, adică preţul medicamentelor cresc mai repede, decât preţul la alte produse nealimentare. Cei care împiedică dezvoltarea pieţei, din punctul nostru de vedere, sunt autorităţile care impun un cadru normativ neeficient, care nu stimulează competiţia ci introduce anumite norme de protecţie a unor importatori, a unor agenţi care activează pe această piaţă.”
Pentru a face mai atractiv sectorul, autorităţile au operat mai multe reforme în ultimul timp. În 2005, de exemplu, a fost creată o Agenţie a Medicam