Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este acuzată pentru a treia oară în această lună de plagiat, fapt care pune în discuţie întregul sistem de cercetare românesc. Cercetători români din străinătate, contactaţi de „Adevărul”, aduc acuzaţii extrem de dure faţă de sistemul de cercetare românesc şi faţă de practicile din lumea academică.
„Plagiat, autoplagiat şi suspiciuni de multiple încălcări ale drepturilor de autor“. Aşa sună titlul cu care portalul Integru.org a dezvăluit duminică seară un nou caz de încălcare a eticii academice în care este implicată Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării. De data asta este vorba de un articol publicat de patru ori între anii 2006 şi 2007, cu modificări minore între diversele versiuni, dar ai căror autori diferă
semnificativ.
Primul articol, referitor la materiale ceramice, a fost publicat pe 12 iunie 2006 într-unul dintre jurnalele editurii ştiinţifice Elsevier din Olanda. Lucrarea avea nouă autori: opt de la Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor de la Măgurele (Ioachim, Toacsăn, Banciu, Nedelcu, Duţu, Feder, Plăpcianu, Lifei) şi unul de la firma Metav SA Bucureşti (Niţă). În finalul articolului se precizează că studiul a fost finanţat de Ministerul Educaţiei prin contractul 09N/505.2003.
Al doilea articol, cu titlu schimbat, dar cu modificări minore de conţinut, a fost publicat tot în 2006 într-o altă revistă internaţională (IEEE-CAS), dar echipa de autori era semnificativ schimbată. Rămâneau primii cinci de la prima publicare, adică Ioachim, Toacsăn, Banciu, Nedelcu, Duţă, dar dispăreau ultimii patru, în locul cărora apăreau două nume noi: Ecaterina Andronescu şi Sorin Jinga, ambii de la Politehnica din Bucureşti.
A urmat în 2007 o nouă publicare, în „Jurnalul Român de Informaţie, Ştiinţă şi Tehnologie“, a aceluiaşi articol, cu titlul schimbat şi cu aceeaşi echipă de