În județul Neamț sunt doar 28 de psihologi, mult sub norma care impune un psiholog la 800 de copii. În Roman, o singură școală gimnazială are cabinet de consiliere psihologică.
Conform normativelor în vigoare, un psiholog ar trebui să aibă în grijă 800 de copii. Realitatea din teren depășește, însă, cu mult, și această normă, considerată de psihologi prea mare. În județul Neamț sunt angajați doar 28 de psihologi școlari, care ar trebui să se ocupe de cei 60.000 de elevi din județ. “Am făcut numeroase demersuri în acest sens, am tras semnale de alarmă, dar nu am reușit să convingem pe nimeni de faptul că lipsa psihologilor este o problemă foarte gravă. Se vorbește de consiliere psihologică doar atunci când lucrurile devin grave, când se ajunge în situații critice, uitându-se că rolul psihologilor este tocmai acela de a preveni situațiile extreme”, a spus psiholog Melania Pleșa, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Psihopedagogică.
La Școala “Vasile Alecsandri” funcționează singurul cabinet de consiliere psihologică cu destinație precisă, pentru copiii din școlile generale. În cursul anului școlar trecut, au trecut pragul cabinetului, pentru consiliere psihologică, aproape 140 de copii. “Este foarte important ca intervenția să fie timpurie, când șansele de recuperare sunt foarte bune. Principalele solicitări pentru care ne abordează părinții și profesorii se referă la tulburările de adaptare la trecerea de la învățământul primar la cel gimnazial sau adaptarea la trecerea de la grădiniță la școală. Îmbucurător e faptul că suntem căutați de tot mai mulți părinți și elevi. Au văzut că nu se pun etichete, că nu se pune un diagnostic și au căpătat tot mai multă încredere”, a spus psihologul Daniela Diaconu, de la Școala “Vasile Alecsandri”.
În județul Neamț sunt doar 28 de psihologi, mult sub norma care impune un psiholog la