Profesorul Philippe Marque, membru al Societăţii franceze de medicină fizică şi de readaptare din Toulouse, vorbeşte despre rolul acestei specialităţi în tratamentul pacienţilor care suferă de scleroză în plăci.
Scleroza în plăci este o patologie inflamatorie a sistemului nervos central. Este o boală al cărei diagnostic este pus cel mai adesea tinerilor adulţi, a căror îngrijire continuă pe durata întregii vieţi a lor. Scleroza în plăci poate să afecteze în această perioadă toate zonele sistemului nervos central. Consecinţele sunt multiple, depăşind cu mult cadrul paraliziei. Evoluţia bolii este adeseori marcată de pierderea autonomiei şi de instalarea progresivă a handicapurilor fizice, , informează lefigaro.fr.
Specialistul în medicină fizică şi de readaptare (MFR) este un specialist în funcţiile, autonomia şi compensarea handicapului. El cunoaşte bine tehnicile de reeducare folosite de kinetoterapeuţi, logopezi. El poate deci să coordoneze şi să personalizeze programul de reeducare a pacientului, cu scopul de a optimiza recuperarea motorie, să încetinească tulburările de echilibru şi să reducă intensitatea stărilor de ameţeală, să conserve capacitatea de a merge şi să lupte contra durerilor.
El poate să sfătuiască pacientul în practicarea unei activităţi fizice sau sportive. Este un specialist în tulburări ale tonusului şi în contracturile musculare care sunt grupate sub umbrela termenului de “spasticitate” şi care afectează adeseori pacienţii suferind de această boală.
Ansamblul de tehnici folosite în acest domeniu s-a extins foarte mult în ultimele două decenii şi are legătură cu mai multe discipline medicale. Pe lângă tratamentele medicamentoase, injecţiile cu toxină botulinică, pompe cu baclofen, chirurgia funcţională începe să ocupe un loc tot mai mare. Adeseori, este dificil pentru medicul generalist sau pentru neurolog, dar ma