Câți dintre noi pot estima câte calorii au consumat pe parcursul unei zile? Foarte puține persoane țin cont de acest lucru, care este atât de important în menținerea unei greutăți în limite normale.
1. Este destul de greu sa estimezi numărul caloriilor consumate
Porțiile de mâncare pe care le consumi, spre exemplu, la restaurant, sunt clar diferite ca mărime și calorii. Tocmai de aceea este destul de greu să estimezi numărul caloriilor consumate. În funcție de ingredientele folosite la prepararea mâncărurilor, numărul de calorii oscilează de la un preparat la altul. Pentru a evita acumularea de calorii „goale” (acele calorii care nu sunt necesare organismului), nutriționiștii ne recomandă să optăm pentru mâncărurile preparate acasă, cu ingrediente cât mai naturale, în defavoarea celor de la restaurante.
2. Nu toate caloriile sunt create egal
Studiile arată că alimentele care necesită mai mult timp pentru a fi mestecate, precum fructe, legume și cerealele integrale, pot crește nivelul de ardere a grăsimilor, întrucât organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a le digera. De asemenea, ingredientele din compoziția anumitor alimente au rolul de a stimula metabolismul. Așadar, 500 de calorii provenite prin consumul de țelină sunt diferite de cele 500 provenite prin consumul de cartofi prăjiți. O cercetare realizată anul trecut arată că un rol important în menținerea unei greutăți normale o are calitatea caloriilor pe care le asimiliează organismul.
3. Caloriile din lichide sunt deseori ignorate
Oamenii pot acumula într-o zi un număr mare de calorii, dacă obișnuiesc să consume tot felul de băuturi. Sucurile, fie ele și fără acid, conțin calorii din belșug, din cauza faptului că sunt bogate în zaharuri și aditivi alimentari. Și băuturile cu alcool sunt bogate în calorii: o bere poate conține, în funcție de gramaj, 150 de calorii; u