Opt lei pe kilogram. Acesta este preţul cu care se vând în târguri porcii, cu trei săptămâni înainte de Crăciun.
Pieţele tradiţionale din sate sunt însă tot mai puţine, iar ofertele tot mai slabe. Cel mai celebru târg de animale din judeţul Cluj, cel de la Mociu, este acum doar o umbră a celui organizat în urmă cu zece ani, când se strângeau în centrul satului mii de cumpărători şi producători din toată Transilvania.
De pe masa tradiţională de Crăciun a fiecărui român nu pot lipsi fritpura de porc, cârnaţii afumaţi şi caltaboşul. Cu gândul acesta şi-au încărcat şi ţăranii porcii în căruţă, dis de dimineaţă, şi au pornit la târg, în speranţa că vor scăpa repede de marfă.
„Eu aşa aş vrea, să îl vând, da' târgul nu merge prea bine în ultimul timp”, spune unul dintre cei care a venit să-şi vândă porcii.
Unul dintre crescătorii de porci cere 10 lei jumate pe kilogram, dar spune că cere cât mai mult pentru că oricum primeşte mai puţin. „N-au oamenii bani. E criză”, spune bărbatul.
Cumpărătorii, destul de puţini, sunt pretenţioşi şi strânşi la pungă.
„Mi-ar trebui un pic mai mare, cam la 150 – 160 de kilograme. Preţul e cam piperat, nu-i mult, da' la banii mei...”, spune unul dintre cei interesaţi să cumpere un porc din târg.
În lipsă de clienţi, ţăranii mai au la dispoziţie o săptămână să „îngraşe porcul”, în speranţa vor găsi în cele din urmă cumpărători.
„Târgul din Mociu, cu părere de rău vă spun, nu mai e ce a fost. Majoritatea producătorilor vând acuma din gospodăriile proprii”, spune şi primarul comunei Mociu, Horvath Marton.