Leşul Petromin se împarte, săptămâna viitoare, la Tribunal
Această lună marchează, oficial, decesul ultimei companii de navigaţie de stat, Petromin S.A. Odată cu afişarea, programată pentru finalul săptămânii viitoare, a tabelului definitiv consolidat al creanţelor la Tribunalul Constanţa, se consemnează, oficial, şi demarează, efectiv, procedura falimentului C.N.M. Petromin.
Compania a stat un an şi jumătate în insolvenţă, fără însă ca acest lucru să rezolve măcar o parte din problemele financiare. Pe 23 martie 2011, societatea Dăscălescu & CO S.P.R.L., lichidatorul desemnat de A.V.A.S. pentru administrarea ultimei companii de navigaţie de stat, a anunţat piaţa de capital referitor la intrarea în insolvenţă a C.N.M. Petromin. Acelaşi lichidator a procedat la informarea acţionarilor, pe 26 septembrie 2012, despre deschiderea procedurii falimentului. „Termenul-limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor este 16 noiembrie 2012. Termenul pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor este 14 decembrie 2012“, se arăta în informarea lichidatorului. Datoriile, conform tabelului preliminar al debitoarei Petromin, erau în momentul intrării în insolvenţă de peste 63 de milioane de lei, respectiv peste 14 milioane de euro, în condiţiile în care capitalul social al companiei este de 56,2 milioane de lei, respectiv 12,6 milioane de euro.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este acţionarul majoritar al Petromin, iar sub mandatul acesteia compania maritimă s-a umplut de datorii. Cea mai mică valoare a cifrei de afaceri a fost înregistrată de Petromin în anul 2004 – 632.475 de lei, însă cel mai negativă perioadă din punct de vedere al afacerilor a fost 2008, atunci când cifra de afaceri a societăţii a scăzut cu 42,55% faţă de