Ziarele vorbesc despre o dictatură, Opoziţia seculară încearcă să ţină piept preşedintelui egiptean, Mohamed Morsi şi islamiştilor la putere. 18 partide politice şi organizaţii au lansat un apel pentru ce se doreşte a fi cea mai mare demonstraţie (miercuri) de la răsturnarea regimului Mubarak.
Preşedintele egiptean vrea să ţină un referendum pe tema unei noi Constituţii, pe 15 decembrie. Deocamdată nu e clar câtă lume va participa la acest plebiscit, având în vedere opoziţia faţă de demersul constituţional al islamiştilor. Legea fundamentală face referiri clare la Sharia, legea islamică, text care ar prevala în faţa legilor seculare. Poporul egiptean este pus, practic, în faţa următoarei alegeri: fie acceptă extinderea puterilor prezidenţiale dincolo de orice control, fie acceptă o Constituţie care sporeşte puterea islamiştilor din Frăţia Musulmană.
Între timp, Consiliul Judiciar Suprem, instanţa cea mai înaltă a magistraţilor egipteni, a anunţat că judecătorii vor superviza votul din 15 decembrie şi că boicotul la care se făcuse apel anterior este astfel trecut. Clubul Judecătorilor, un organism influent, dar neoficial, dorea ca membrii săi să nu participe în nici o formă la referendum. Conform estimărilor consilierului juridic al preşedintelui, ar fi nevoie de circa zece mii de judecători, pentru a asigura monitorizarea votului de aprobare sau respingere a noii Constituţii egiptene.
Preşedintele Mohamed Morsi a apelat la toţi egiptenii să participe la referendum, pentru că "lumea întreagă se uită cum îşi vor construi egiptenii instituţiile responsabile de instaurarea democraţiei în ţară". Oponenţii preşedintelui sunt însă de părere că noua Constituţie nu face altceva decât să submineze libertăţile individuale şi să instaureze un regim teocratic islamist.
Ziarele vorbesc despre o dictatură, Opoziţia seculară încearcă să ţină piept preşe