Senatul a luat act de decizia CCR cu privire la încetarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu, dar aceasta nu poate fi pusă în aplicare din cauza unei probleme legislative. Mai mulţi parlamentari şi experţi contactaţi de România liberă explică dacă lipsa cvorumului la şedinţa în care s-a luat act de decizia CCR poate împiedica plecarea lui Diaconu din Parlament.
Vicepreşedinţii Senatului, Petru Filip, Laurenţiu Chirvăsuţă şi Ioan Chelaru, au dat declaraţii diferite privind procedura de încetare a mandatului de senator a lui Mircea Diaconu.
Astfel, Petru Filip, a declarat că decizia Senatului este una executorie, iar Diaconu nu mai este senator.
”Nu ştiu să vă spun, până la urmă a fost o decizie. S-a văzut că nu a fost cvorum, dar a fost o înţelegere. Nu mai are dreptul să vină în Senat, este executorie decizia. Decizia Curţii Constituţionale este executorie. Senatul ia la cunoştiinţă şi formal declară postul de senator pe care l-a avut, vacant”, a precizat Filip.
Totodată, acesta a explicat şi că motivul pentru care nu a fost cvorum este legat de desfăşurarea campaniei electorale.
”Mai sunt trei zile de campanie electorală, lumea e în campanie electorală, unii mai candidează, unii nu mai candidează”, a spus senatorul.
De asemenea, Laurenţiu Chirvăsuţă a confirmat decizia CCR conform căreia Mircea Diaconu nu mai este senator: ”Mircea Diaconu nu mai este senator. O să urmeze să fie publicat în Monitorul Oficial”.
Pe de altă parte, Ioan Chelaru a spus că nu ştie ce s-a decis în privinţa lui Mircea Diaconu.
”Nu am fost astăzi la Senat, sunt la mine acasă, în Roman, în campanie electorală, nu am avut cum să merg astăzi la Senat. Nici nu ştiu ce s-a decis. Sunt undeva într-un sat care se numeşte Ţulucani”, a spus senatorul.
În acelaşi timp, Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul organizaţiei Expert Forum,