Prefectura Vrancea va deschide un proces în justiţie, pentru ca mănăstirea Poiana Mărului să revină la Vrancea. Ieri, la mănăstire a avut loc încă o întâlnire între delegaţia vrânceană, condusă de prefectul Cătălin Popescu, şi cea de la Buzău, condusă de prefectul Gabriel Baltă. La întâlnire au mai participat directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Horia Frîncu, primarii comunelor Jitia, din Vrancea, şi Bisoca, din Buzău, care îşi dispută de altfel terenul pe care este construită mănăstirea Poiana Mărului.
Potrivit istoriei mănăstirii, înainte de anii 50, Poiana Mărului aparţinea de Jitia. Ulterior, în perioada comunistă, a trecut în raza administrativă a comunei Bisoca. La desfiinţarea mănăstirii, în 1969, patrimoniul a fost preluat de primăria Jitia, care l-a restituit la reînfiinţarea din 1988. În Mănăstirea Poiana Mărului locuiesc patru maici şi un preot. „În cadrul discuţiilor de astăzi (ieri n.r.) nu am ajuns la nicio înţelegere şi urmează ca Instituţia Prefectului Vrancea să demareze o acţiune în justiţie pentru clarificarea acestui litigiu de hotar“, a declarat prefectul Cătălin Popescu.
Reamintim că anul trecut, Comisia de arbitraj constituită la nivelul Autorităţii Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a stabilit că mănăstirea se află pe teritoriul judeţului Buzău. Au fost acuzaţii că decizia nu a fost corectă şi că ar fi fost luată la intervenţia unor persoane.
Prefectura Vrancea va deschide un proces în justiţie, pentru ca mănăstirea Poiana Mărului să revină la Vrancea. Ieri, la mănăstire a avut loc încă o întâlnire între delegaţia vrânceană, condusă de prefectul Cătălin Popescu, şi cea de la Buzău, condusă de prefectul Gabriel Baltă. La întâlnire au mai participat directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Horia Frîncu, primarii comunelor Jitia, din Vrancea, şi Bisoca