Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a prezentat astăzi în cadrul International Digital Forum 2012 date statistice preliminare privind serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale, pentru prima jumătate a anului 2012.
Datele arată o creştere uşoară a numărului total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale la 30 iunie 2012, faţă de aceeaşi dată a anului trecut, determinată îndeosebi de o creştere a abonamentelor la serviciile de retransmisie recepţionate în format digital de către utilizatorii finali. 83,5% din totalul gospodăriilor din România recepţionează servicii audiovizuale prin intermediul unui număr de 449 de furnizori.
„Digitalizarea devine din ce în ce mai importantă şi în ceea ce priveşte retransmisia de programe TV. Cele mai noi date statistice adunate şi prelucrate de ANCOM, referitoare la primul semestru al acestui an, arată că în România la mijlocul anului existau 3,3 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor în format digital, în creştere cu 16% faţă de 30 iunie 2011, ajungând astfel la o pondere de peste 50% din totalul abonaţilor la servicii de retransmisie. În decursul unui an, numărul abonaţilor la reţele de cablu în format digital a înregistrat o creştere semnificativă, de 49%, depăşind astfel 1 milion de abonaţi, în timp ce numărul abonaţilor la servicii DTH a crescut cu aproape 5%, până la 2,21 milioane de abonaţi”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, prezent la acest eveniment.
Numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie programe audiovizuale era de 5,92 milioane la jumătatea anului, în creştere cu 2,9% faţă de finalul anului 2011 şi cu 5,2% faţă de 30 iunie 2011, în condiţiile în care atât reţelele de cablu, cât şi cele de tip DTH şi IP au cunoscut creşteri ale numărului de abon