Escrocii apelează telefonic potenţialele victime, pretind că le sunt rude apropiate şi le solicită sume de bani pentru a rezolva probleme urgente .Zilele trecute, la Iaşi, a apărut o nouă metodă folosită de infractori în încercarea de a-i păcăli pe oameni. Din fericire, până în prezent, escrocii nu au avut succes, potenţialele victime refuzând să cadă în capcana întinsă.
Prezentăm mai jos modul în care acţionează aceste persoane certate cu legea, pentru a putea recunoaşte situaţiile de risc şi a nu fi păgubiţi. Escrocul apelează telefonic victima şi pretinde că este ginerele acesteia. Afirmă că a provocat un accident rutier cu victime în altă localitate sau judeţ şi are nevoie imediat de o sumă de bani, pe care victima să o depună într-un cont bancar sau să îi înmâneze “avocatului său”, de fapt un alt escroc.
În judeţul Iaşi au fost sesizate până în prezent două situaţii în care infractorii au acţionat în acest mod, însă persoanele contactate (din comuna Cozmeşti şi municipiul Iaşi) au refuzat să intre în jocul acestora şi au sesizat poliţia, care a întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de înşelăciune. Sumele solicitate în aceste două situaţii erau de 1000 de euro, respectiv 5000 de lei.
“Recomandăm mare atenţie la situaţiile în care ni se prezintă telefonic cazuri grave, iar apoi ni se solicită sume importante de bani. Nu acceptaţi să depuneţi în conturi sau să înmânaţi unor persoane necunoscute bani sau obiecte de valoare. Indiferent cât este de urgentă este situaţia prezentată, acţionaţi calm şi nu vă lăsaţi influenţat de presiunea venită din partea celui care vă solicită acest lucru. Infractorii care încearcă să păcălească oamenii acţionează prezentând astfel de poveşti şi îi fac pe aceştia să creadă că s-a întâmplat aceva grav, sperând că vor pica în plasa lor”, declară comisar de poliţie Ţăranu Mădălin, o