Veşti bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Cele mai multe pârtii de schi aprobate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru acest sezon se află în Transilvania. În judeţul Cluj numărul celor acreditate ajunge la şase, iar în judeţul Maramureş iubitorii sporturilor de iarnă vor avea cu o pârtie de schi în plus faţă de anii trecuţi. Cele mai multe locuri de schiat se vor deschide oficial în următoarele două săptămâni.
Camere de supraveghere, sistem de acces pe pârtie cu cartelă şi tunuri de zăpadă. Astfel s-au pregătit proprietarii pârtiilor de schi pentru sezonul care tocmai începe.
"Am realizat o modernizare a instalaţiei de zăpadă artificială. Asta înseamnă că vom putea utiliza concomitent şase tunuri de zăpadă. În acest fel vom putea să înzăpezim pârtia între 24 şi 48 de ore, asta va face să asigurăm un strat consistent de zăpadă", explică Vasile Mureşan, proprietarul Pârtiei Feleacu din Cluj.
În judeţul Cluj au fost acreditate şase pârtii de schi la Băişoara, Feleacu şi localitatea Vânători. Schiorii care preferă însă judeţul Maramureş vor avea din sezonul 2012 - 2013 o pârtie nouă, în Munţii Gutâi. "Am dotat pârtia cu tunuri de zăpadă şi astfel creşte domeniul schiabil de la Şuior cu încă o pârtie, iar celelalte pârtii le-am pregătit cu tunuri de zăpadă. Noi sperăm până în data de 15 să fie funcţională, depinde foarte mult de starea vremii şi de cum evolueză pentru că dacă vremea permite poate funcţiona instalaţia de zăpadă artificială", arată Horea Buian, administratorul pârtiei Şuior din Maramureş.
În Transilvania peste 60 de pârtii de schi aşteaptă să se deschidă odată cu primele ninsori. Cele mai lungi sunt cele de la Curmătura în judeţul Alba, respectiv în Munţii Bihor la Piatra Grăitoare şi la Mogoşa în judeţul Maramureş.
În judeţele Mureş şi Arad au fost acreditate câte o pârtie de schi, în timp ce în ju