Sonda spaţială Voyager 1, lansată în anul 1977, a ajuns într-o nouă zonă aflată la marginea sistemului solar, numită „calea magnetică”, informează Business Insider.
Evenimentul este extrem de important, oamenii de ştiinţă apreciind că aceasta este o ultimă etapă înainte ca sonda să pătrundă în spaţiul interstelar. Odată ce Voyager 1 va traversa regiunea, va deveni primul obiect creat de om care va părăsi sistemul nostru solar.
Potrivit cercetătorilor, trecerea sondei spaţiale într-o nouă zonă a fost confirmată de o serie de factori.
Astfel, vântul solar, un flux de particule încărcate electric emise de atmosfera superioară a Soarelui, formează o uriaşă „bulă” în jurul întregului sistem, denumită „heliosferă”. De asemenea, spaţiul interstelar emite raze cosmice, împiedicate să pătrundă în atmosferă de câmpul magnetic al Soarelui.
În iunie, noi date au arătat că intensitatea particulelor din interiorul heliosferei scădea, în timp ce intensitatea celor aflate în afara acesteia creştea. Această modificare a fost un semn pentru cercetători că Voyager părăsea heliosfera. Totuşi, dacă sonda s-ar fi aflat aproape de spaţiul interstelar, atunci câmpul magnetic al Soarelui i-ar fi schimbat direcţia. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, cercetătorii au concluzuionat că Voyager 1 a ajuns într-o zonă a Spaţiului neexplorată încă.
„Credem că este vorba de o ultimă fază a călătoriei în spaţiul interstelar”, a declarat cercetătorul Edward Stone. “Noua regiune nu este ceea ce aşteptam, dar am început să <> de la Voyager.”, a continuat acesta.
Sonda spaţială Voyager 1, lansată în anul 1977, a ajuns într-o nouă zonă aflată la marginea sistemului solar, numită „calea magnetică”, informează Business Insider.
Evenimentul este extrem de important, oamenii de ştiinţă apreciind că aceasta este o ultimă etapă înainte ca sonda