Supa la plic e minciuna perfecta. Cateva fire de paste fainoase, un strop de ulei si aromele tocate marunt. Totul costa maxim 2 lei. Cu o cana de apa fierbinte, ingredientele se umfla si-si maresc volumul de cateva ori. Suficient cat sa-ti astampare foame. Si suficient cat sa-ti puna in pericol sanatatea daca le mananci timp indelungat.
Rehidratare Sursa importanta de hidratare, mai ales in perioada de iarna, supele au un aport nutritional ridicat datorita legumelor pe care le contin. Or, in pliculete de supa instant, nimic nu pare a fi sanatos. In general, acestea contin o mica cantitate de paste fainoase deshidratate si doua pliculete: unul cu grasimi, iar celalalt cu arome. Adunate, toate ingredientele incap in pumnul unui copil. Amestecate cu apa fierbinte insa, ingredientele se rehidrateaza si se obtine o cana de supa suficienta pentru a potoli foamea unui adult. „In privinta acestor supe, sunt cel putin doua aspecte care trebuie luate in calcul. Avem aspectul calorigen, adica energia asigurata organismului prin consumarea produsului, si aspectul nutritiv. Aceste supe asigura cantitatea de energie, dar aportul nutritiv efectiv este foarte scazut”, explica Constantin Tibirna, nutritionist iesean. E-uri de sinteza Atunci cand sunt consumate un timp indelungat, supele instant grabesc aparitia hipertensiunii arteriale si pot afecta stomacul. „Sunt foarte multe adaosuri, pe langa elementele deshidratate, iar aceste adaosuri sunt cunoscute ca E-uri de sinteza. De asemenea, au multa sare, ceea ce genereaza probleme cu tensiunea arteriala. Nu sunt indicate hipertensivilor, celor cu afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor. Nu trebuie sa se inteleaga ca, daca mananci o ceasca de supa instant, te imbolnavesti si mori, dar consumul indelungat poate cauza probleme”, sustine Constantin Tibirna. Comoditate Supa „la plic” este ieftina si usor de preparat, dar spec