În articolul nostru precedent am arătat că, în lipsa programului nuclear, în lipsa finanţării, exportul de apa grea efectuat de Romag Prod a reuşit să întreţină functionarea RAAN, iar salariile angajaţilor să fie plătite tocmai din această activitate. Mai mult decat atât, la plecarea directorul general Rodin Traicu, RAAN avea în cont suma de 400 de milioane lei, care s-a avaporat ca prin farmec în scurt timp.
Din păcate pentru Regie, anii care au urmat s-au transformat într-un adevarat dezastru financiar, în momentul de faţă datoriile acesteia depăşind suma de 800 milioane lei (peste 177 milioane euro). Stiţi de unde provin aceste pierderi? Poate explica guvernul PDL, domnul Stănişoara, care a fost ministrul Apărării şi membru în CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Ţării), unde s-au dus aceşti bani destinaţi unei Regii de interes naţional.
Pentru a înţelege proporţiile dezastrului trebuie menţionat că Programul nuclear al României a fost reluat în anul 2000, a fost realizat şi reactorul 2 al Centralei atomoelectrice de la Cernavoda, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat au fost repartizati, prin mai multe hotărâri de guvern, bani pentru apa grea necesară reactorului 2, dar şi în avans pentru construcţia reactoarelor 3 si 4. Cu alte cuvinte, guvernul a dat banii, Regia de Activităţi Nucleare i-a tocat. Pe ce, ar trebui să vă intrebaţi, voi, cetăţeni ai municipiului Drobeta Turnu Severin?
Până să găsiţi răspunsurile vă spunem noi cum s-au tocat banii, încercând să sintetizăm jaful la care a fost supusă Regia şi bugetul naţional, din care nu se mai pot plăti acuma pensiile şi salariile. De data asta accentul nu s-a mai pus pe Romag Prod, ci pe termocentrală, unde necesarul de investiţii era unul foarte ridicat. Lucrările de investiţii şi reparaţiile necesare au reprezentat "vaca de muls" pentru directorii numiţi din 2005 încoace.
Istoria furt