Pe tot parcursul lunii decembrie, în Craiova se va derula o campanie de informare cu privire la HIV/SIDA, cu scopul reducerii numărului de persoane care ar putea fi infectate cu temutul virus, prin educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut de contaminare. În România, numărul cazurilor cumulative de persoane cu HIV/SIDA, în perioada 1985-2012, a fost de 17.819, numărul pacienţilor în viaţă fiind de 11.189. Dintre aceştia, 9.475 sunt în evidenţa activă HIV şi SIDA, adică au trecut cel puţin o dată pe la medicul specialist în ultimul an, 7.652 de pacienţi aflându-se sub tratament antiretroviral.
În primele nouă luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 543 de cazuri noi de SIDA la nivel naţional, din care infectaţi pe cale heterosexuală - 51%, prin consum de droguri intravenoase - 29%, de la mamă la copil - 2%, în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi - 12%, în timp ce 6% din cazuri au avut cale necunoscută. De fapt, din totalul cazurilor HIV/SIDA, la 48% dintre persoanele infectate calea de transmitere a fost heterosexuală. În judeţul Dolj, la 30 iunie 2012 se aflau în evidenţă activă 229 de cazuri HIV/SIDA, din care 119 bărbaţi şi 110 femei, 196 de persoane fiind sub tratament.
Consumatorii de etnobotanice, cei mai expuşi
Conform prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, România ar sta mai bine ca SUA şi alte state europene la capitolul SIDA, situaţia stabilizându-se în intervalul 2007-2011, în timp ce problema HIV la copii este considerată deja depăşită. Marea problemă ar fi acum cea a consumatorilor de etnobotanice, ei fiind cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire cu hepatită şi HIV/SIDA, „pentru că ajung să folosească aceeaşi seringă şi de peste zece ori“. „Trebuie scăzut numărul celor care folosesc droguri injectabile şi care pot să se infecteze. Gr