Medicii veterinari trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă, crește riscul îmbolnăvirii cu trichineloză.
Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț, principala sursă de îmbolnăvire este carnea de porc infestată cu trichineloză. De aceea, medicii veterinari recomandă celor care sacrifică porci prin metode tradiționale sau celor care cumpără carne de porc să se prezinte cu probe din carnea respectivă pentru examen trichineloscopic.
“Romașcanii au posibilitatea să efectueze acest test la circumscripția veterinară din Hala Centrală. Prețul unei astfel de examinări este de 2 lei. În mediul rural, examenul se face la medicii veterinari din comună și costă 7 lei. Probele de carne, în greutate de 150 de grame, în cazul proprietarilor care au sacrificat porci, trebuie să fie însoțite de elementul de identificare a animalului, care va fi predat medicului veterinar”, a precizat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamț.
Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăvește în cazul în care consumă carne care conține larve sau chisturi. Printre simptomele trichinelozei se numără tulburări digestive – dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături, care apar la o zi sau două de la consumul de carne contaminată, iar apoi starea se poate agrava, ajungându-se la febră mare și umflarea ochilor și a feței. Netratată, această boală poate duce la deces. Medicii veterinari recomandă persoanelor care prezintă simptome de boală după ce au consumat carne neexaminată trichineloscopic să se prezinte de urgență la medicul de familie sau la spital. Prepararea cărnii în sânge și consumul unor preparate crude sau insuficient prelucrate termic, precum pastra