Romania s-a obligat la nivel international sa intrerupa complet furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, pana la 17 iunie 2015, dar autoritatile nu stiu cand se va aproba in guvern strategia care vizeaza tot acest proces. "Toti am fi vrut sa vorbim anul acesta despre cum se va face tranzitia la televiziunea digitala terestra (DVB-T) si care sunt urmatorii pasi concreti pe acest drum, dar din pacate nu stim. Sper ca strategia de tranzitie la DVB-T se va aproba cat de curand (n.a de catre Guvern), autoritatea fiind pregatita inclusiv pentru demararea unor proceduri de selectie, a declarat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Declaratia a fost facuta in cadrul unui eveniment organizat marti de catre Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD) si dedicat tranzitiei la televiziunea digitala terestra. La eveniment era asteptat si Ministrul Comunicatiilor (MCSI), Dan Nica, insa presedintele ACD, Mihai Constantin a anuntat marti ca la 20 de minute inainte de inceperea conferintei a primit un telefon de la biroul MCSI prin care a fost informat ca ministrul nu va veni.
Conform proiectului de act normativ privind strategia de tranzitie la televiunea digitala terestra, pana la 17 iunie 2015, autoritatile propun ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national proiectul existent care permite transmisia digitala terestra a 15 programe TV in format Standard Definition.
Documentul mentioneaza ca in acest scop, SNR va beneficia de un acord pentru proiectul pilot in scopul implementarii unui multiplex national de televiziune digitala terestra, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respec