Sărbătorile creştine ale Naşterii Domnului, Anului nou şi Bobotezei au în viaţa creştinilor de pretutindeni o semnificaţie aparte, aducând bucurie, linişte şi armonie în sufletele noastre. Colindele, cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc, creaţii populare, au răsunat în casele creştinilor din generaţie în generaţie ajungând până în zilele noastre.
Printre obiectivele Fundaţiei „Mihai Viteazul” se număra promovarea tradiţiilor cultural- artistice şi religioase româneşti, promovarea specificului naţional, artiştii populari, bogăţia repertoriului, varietatea costumelor populare din judeţ, din zone cu tradiţii folclorice bogate din ţară, precum şi din comunităţile de români care trăiesc în afara graniţelor României. În acest sens, membrii fundaţiei organizează pentru a douăzeci şi doua oară Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, în perioada 10-16 decembrie. Organizatorii îşi propun să creeze o legătură spirituală înălţătoare între toţi participanţii, invitaţi şi spectatori, o atmosferă de bucurie specifică marii sărbători a creştinătăţii care este Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Festivalul are o suită de concerte de colinde susţinute de preşcolari şi elevi din ciclul primar şi gimnazial, concerte care se vor desfăşura cu sprijinul parohiilor ortodoxe, al preoţilor, în Catedrala Ortodoxă, în perioada 10-13 decembrie de la ora 16. Apoi, vineri 14 decembrie, de la ora 19, la Biserica veche din deal, cu hramul Sf. Gheorghe, vor susţine un scurt concert ansamblurile şi formaţiile care vin din ţară şi din afara graniţelor. În această săptămână cu concerte, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti va fi deschisă expoziţia „Măşti tradiţionale folosite în timpul sărbătorilor de iarnă”. Vernisajul va avea loc luni 10 decembrie ora 17
Sâmbătă, 15 decembrie, programul va fi următorul: ora 10,30 – prezen