Spitalele sucevene se confruntă de câteva luni cu o criză de vaccin antitetanic. Serul produs de Institutul Cantacuzino din Bucureşti s-a epuizat, iar soluţia provenită din import este scumpă şi greu de găsit. Situaţia din judeţ se regăseşte la nivelul întregii ţări, iar cei care au de suferit sunt pacienţii.
Pentru a dezamorsa criza de la Suceava, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a cumpărat 500 de doze de ser pe care le va distribui spitalelor pentru cazurile de urgenţă. Preţul de achiziţie este însă unul de circa zece ori mai mare în condiţiile în care serul de import a fost singura variantă la care s-a putut apela pentru refacerea stocurilor. Astfel, dacă o fiolă de vaccin antitetanic produs de Cantacuzino costa 3,5 lei, o fiolă de vaccin produs în străinătate a costat 45 lei.
Începând cu luna septembrie, DSP Suceava a repartizat spitalelor vaccin antitetanic (VTA) din stocul antiepidemic al instituţiei, după ce unităţile spitaliceşti au anunţat probleme în aprovizionarea cu acest tip de vaccin, ca urmare a sistării producţiei de către Institutul Naţional Cantacuzino.
La vremea respectivă, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a recomandat spitalelor să utilizeze cu măsură serul primit, pentru cazurile de urgenţă, astfel încât acesta să ajungă până la finele anului, când se spera că situaţia de criză va fi rezolvată.
De menţionat că unităţile spitaliceşti au obligaţia de a se aproviziona singure cu vaccin antitetanic, însă nu au mai avut de unde-l procura după ce Institutul Naţional Cantacuzino a sistat producţia de ser.
Spitalele sucevene se confruntă de câteva luni cu o criză de vaccin antitetanic. Serul produs de Institutul Cantacuzino din Bucureşti s-a epuizat, iar soluţia provenită din import este scumpă şi greu de găsit. Situaţia din judeţ se regăseşte la nivelul întregii ţări, iar cei care au de suferit sunt pacienţii. @N_