Violenta verbala in randul adolescentilor imbraca forme variate. Explozia informationala la care sunt expusi acestia conduce de multe ori la agresiuni verbale care se refera la rasa, etnia sau orientarea sexuala diferita a colegilor.
De asemenea, diferentele de religie pot constitui motive de agresiune verbala intre adolescenti, mai ales cand un tanar poarta simboluri vizibile ale credintei sale, cum ar fi baticul (hijab) specific fetelor musulmane sau kipa cu care isi acopera capul baietii evrei.
Atunci cand aceste manifestari devin persistente exista riscul ca violenta verbala sa se transforme in hartuire si sa imbrace aspecte penale.
Violenta verbala in mediul virtual
O alta forma tot mai raspandita de agresiune verbala este cea care se manifesta prin intermediul tehnologiei, numita "cyberbullying". Termenul include sms-urile, apelurile, mailurile, postarile, conversatiile pe chat si forumuri in care cineva este jignit, umilit sau acuzat pe nedrept in mod repetat. Tot aici intra si raspandirea de zvonuri sau acuzatii nefondate despre o anumita persoana.
Violenta verbala pe Internet se poate produce 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, zi si noapte. Gradul de periculozitate al acestei forme de agresivitate este sporit si de faptul ca agresorul poate ramane anonim, iar gestul sau se distribuie in mediul online cu o viteza foarte mare. Mai mult, stergerea definitiva a unor afirmatii nepotrivite, mesaje jignitoare sau fotografii trucate este extrem de dificila, odata ce ele au fost postate pe Internet.
De aceea impactul pe care il are acest tip de agresivitate asupra victimei este urias. Ganditi-va ce inseamna pentru o adolescenta sa ii fie jignita zilnic de un coleg de clasa si ce se intampla cand acesta, sa zicem, posteaza pe pagina sa de Facebook o minciuna despre ea, care poate fi citita de ru