Utilizarea armelor chimice de către Siria va antrena "o reacţie internaţională imediată", declară secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Barack Obama a avertizat regimul lui Bashar al-Assad că dacă va folosi arme chimice, va suferi consecinţe. Un responsabil american a precizat pentru AFP că există informaţii că Siria este pe cale să combine mai multe elemente chimice, pentru a crea gaz sarin.
Avertismentele către regimul sirian s-au ţinut lanţ în ultimele zile: de la oficiali turci, de la secretarul de Stat, Hillary Clinton, până la Israel, care ar fi cerut permisiunea Iordaniei să atace stocurile siriene de arme chimice. Şi acum, preşedintele american, Barack Obama. Toţi au ameninţat Damascul să nu folosească armele chimice împotriva propriei populaţii. "Dacă veţi comite marea greşeală de a utiliza aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi răspunde. Nu putem permite ca secolul XXI să fie umbrit de cele mai groaznice arme ale secolului XX", a adăugat Obama.
Arsenalul chimic sirian există de mai multe decenii şi include mai ales iperită (sau gaz muştar), sarin şi neuroparalizantul VX, substanţe considerate arme de distrugere în masă şi interzise de ONU. Ele provoacă paralizia completă şi apoi moartea. Or, există informaţii că armata siriană a început deja să combine substanţele necesare, care de obicei sunt stocate separat şi să pregătească arma, pentru a fi gata de lansare de la bordul avioanelor. Asta explică, dar sub acoperirea anonimatului, mai multe surse din cadrul administraţiei americane.
Stocurile siriene sunt de ordinul "sutelor de tone" de agenţi chimici diverşi, potrivit experţilor americani. În plus, Siria nu a semnat Convenţia de interzicere a armelor chimice. "Vom continua să susţinem aspiraţiile legitime ale sirienilor, vom colabora cu Opoziţia, le vom acorda ajutor umanitar şi vom porni o tranziţie către o Sirie elibe