Clujenii de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul UBB şi Fundaţia Cartea Călătoare au iniţiat un proiect unic în ţară prin care îi ajută pe nevăzători să „vadă“ un film cu ajutorul unor aparate speciale care, în străinătate, sunt o prezenţă normală. Prima proiecţie a unui film special adaptat pentru publicul nevăzător va avea loc mâine, 4 decembrie, de la ora 19.00, la sediul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Cluj-Napoca. Ideea realizării acesteia aparţine unui grup de oameni care ştiu pe propria lor piele cât de preţios este darul vederii.
Este vorba de Mircea Bucur, preşedintele ONG-ului numit Fundaţia Cartea Călătoare (FCC, din Focşani), Gabriela Dima, directorul proiectului, Luiza Carcadia, secretară la FCC, colaboratoarele Laura Breană şi Claudia Toader şi managerul de proiect, clujeanul prin adopţie, Marian Pădure. Foto Oamenii care îi ajută pe nevăzători să „vadă“ filme Nevăzătorii din ţară vor putea „vedea“ filme datorită unui proiect numit „Caravana cinematografică pentru nevăzători“ FOTO Fundaţia Cartea Călătoare gallery-link Video O secvenţă din filmul „Bună? Ce mai faci?”, adaptat special pentru nevăzători
Proiectul lor se numeşte „Caravana cinematografică pentru nevăzători“, va dura un an, până pe 3 decembrie 2013, încheindu-se chiar de Ziua internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Iniţiativa lor este finanţată cu circa 28.000 de euro din partea Fundaţiei Orange.
Societatea, nevăzătorii şi cafeaua
De unde ideea? „Din necesitate, din dorinţa de a crea minimum de normalitate care ar trebui să existe în România“, răspunde simplu asistentul universitar Marian Pădure din cadrul Departamentului de Psihopedagogie Specială a Facultăţii de Psihologie.
Filmul care va fi proiectat marţi se numeşte „Bună! Ce faci?“, în regia lui Alexandru Maftei, cu Ionel Mihăilescu şi Dana Voicu în rolu