Utilizarea armelor chimice de catre regimul lui Bashar al-Assad va antrena o "reactie internationala" imediata", a avertizat marti secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.
"O eventuala utilizare a armelor chimice ar fi total inacceptabila pentru comunitatea internationala. Ma astept la o reactie imediata a comunitatii internationale", a declarat Rasmussen, inaintea unei reuniuni a ministrilor Afacerilor externe ai tarilor NATO, la Bruxelles.
Arsenalul chimic sirian exista de mai multe decenii si este considerat unui dintre cele mai importante din Orientul Mijlociu, dar nimeni nu stie exact dimensiunile acestuia.
Datele publice sunt cvasi-inexistente deoarece Siria este una dintre rarele tari care nu au semnat Conventia privind interdictia armelor chimice si nu este deci membra a Organizatiei insarcinata cu controlul aplicarii sale, OIAC.
Serviciile de informatii nu vorbesc prea mult despre acest subiect. In fiecare an, in fata Senatului, seful Agentiei americane de informatii americane (DIA), generalul Ronald Burgess, afirma ca "programul sirian este bine stabilit si contine stocuri de agenti neurotoxici, care pot fi raspanditi de avioane sau de rachete balistice".
Damascul cauta totusi ajutor extern pentru a-i furniza expertiza si precursorii chimici necesari pentru fabricarea armelor sale, potrivit acestuia.
Stocurile siriene sunt de ordinul a "sute de tone" de diversi agenti chimici, potrivit lui Leonard Spector, expert la centrul de studii pentru neproliferare la Institutul Monterey (Statele Unite).
Pentru Olivier Lepick, specialist francez in armament chimic la Fundatia pentru studii strategice (FRS), "panoplia lor de agenti chimici este destul de robusta".
Sirienii "au reusit sa stapaneasca sinteza organofosfatilor: este ultima generatie, cea mai efic