Începând cu data de 1 decembrie 2012, sistemul de creditare al activitatiii persoanelor private de libertate a inceput sa fie aplicat si în sectile de detentie din cadrul Penitenciarului Spital Targu Ocna, unde sunt custodiatii in prezent, 95 de detinuti.
Prin aplicarea acestui sistem se urmareste incurajarea activitatilor lucrative si eliminarea abuzurilor de ambele parti, iar un prim efect care s-a resimtit, a fost cel din momentul implementarii si pana in prezent, perioada in care a fost inregistrata o crestere a numarului detinutilor care au solicitat sa participe la activitatile derulate pentru reintegrarea sociala, implicandu-se tot mai activ in programe si apreciind faptul ca sistemul de creditare este unul just, care promoveaza egalitatea de sanse pe parcursul perioadei de custodie.
Potrivit reglementarilor cuprinse in acest sistem, persoanele private de libertate care pe parcursul executarii pedepselor se implica în activiatti lucrative, de educatie si de reintegrare, pot beneficia de un numar de 5 pâna la 35 de credite. Acestea, acumulate (minim 20 pâna la 90 de credite), aduc propunerea de recompensare din partea unitatii, care variaza în functie de numarul de credite acumulate, de la suplimentarea dreptului la pachet si vizita, pâna la învoirea pe o perioada determinata, pentru detinutii cu adevarat merituosi, aflati in regim semideschis sau deschis de executare a pedepsei privative de libertate.
Sistemul prevede printre altele si sanctionarea comportamentului antisocial, în egala masura.
“Cei care nu respecta Regulamentul de ordine interioara, sunt recalcitranti si violenti fata de personalul unitatii sau fata de ceilalti detinuti, sunt pedepsiti cu credite negative de la 20 la 90 de credite. Pentru a putea beneficia de avantajele sistemului de creditare, persoanele private de libertate trebuie sa depuna eforturi const