Cunoscutul ansamblu de balet pe gheaţă de la St. Petersburg va susţine la mijlocul lunii ianuarie spectacolul în premieră "Lacul lebedelor", de P.I. Ceaikovski. Peste două tone de gheaţă vor fi instalate la Teatrul Naţional din Cluj pentru a pregăti cele două reprezentaţii.
După ce iarna trecută a înregistrat un succes la public cu casa închisă cu "Spărgătorul de nuci", anul acesta baletul de stat din Sankt Petersburg le propune clujenilor "Lacul lebedelor", cea mai iubită compoziţie a lui Piotr Ilici Ceaikovskişi care şi-a găsit faima internaţională graţie unei coregrafii realizate tot la Sankt Petersburg, la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Peste două tone de gheaţă vor fi instalate la Teatrul Naţional pentru a pregăti cele două reprezentaţii din 17 ianuarie 2013, iar spectacolul se anunţă unul grandios, cu artişti premiaţi, o coregrafie de excepţieşi zeci de costume fastuoase. Clujenii vor putea urmări povestea de dragoste dintre prinţul Sigfried şi Odette, frumoasa transformată în lebădă printr-un blestem.
Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg a fost înfiinţat în 1967 de către coregraful Konstantin Boyarsky, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic. Singurul ansamblu de balet pe gheaţă cu drepturi pentru această denumire este condus în prezent de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei şi fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ansamblul numără peste 50 de balerini patinatori, mulţi campioni europeni, mondiali sau olimpici la patinaj artistic, majoritatea maeştri ai sportului în Rusia.
Din 1995, balerinii pe gheaţă ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg susţin reprezentanţii pe scene de operă şi teatru. În repertoriul lor se numărăşi Frumoasa din pădurea adormită, Cenuşăreasa, Spărgătorul de nuci şi, din acest an, Romeo ş