Într-o ţară în care 86% dintre cetăţenii ei s-au declarat, la recensământ, creştini-ortodocşi, câteva confesiuni budiste au început timid să -şi facă auzite învăţăturile în România. Cea mai radicală dintre confesiuni este cea reprezentată de preotul budist craiovean Adrian Josho Cârlea, care le cere simpatizanţilor să renunţe la creştinism, dacă doresc să devină membri.
Cele mai importante confesiuni budiste care au început să fie practicate şi în România sunt budismul Zen, budismul tibetan, al cărui lider este Dalai Lama, budismul Theravada şi budismul Jodo Shinshu. Dintre toate, singura confesiune care pretinde membrilor săi o ceremonie de convertire este cea reprezentată de preotul budist craiovean Adrian Josho Cârlea şi se numeşte Jodo Shinshu. Dacă budismul zen, cel tibetan şi Theravada sunt prezentate românilor drept o practică meditativă, care nu-ţi cere, în mod expres, să renunţi la religia în care ai crescut, pentru a le practica, preotul craiovean Jodo Shinshu este categoric : „Nu poţi fi budist şi creştin în acelaşi timp. Trebuie să alegi".
Comunitatea Jodo Shinshu este una atât de mică, încât poate fi privită de români drept o curiozitate. Grupul budist este format din 15 membri care se întâlnesc într-un apartament, transformat în loc de meditaţie, în cartierul Dristor, din Bucureşti. Confesiunea a fost adusă în ţară de Adrian Cârlea, un tânăr atras iremediabil de budism în adolescenţă.
Fire cu aplecări religioase, Adrian a început să citească tot ce-i pica în mână referitor la dogmele şi diferenţele dintre religii, autorul lui preferat fiind Mircea Eliade. I-a devorat scriitorului interbelic „Istoria religiilor", iar la scurt timp a realizat că, în forul lui interior, s-a întâmplat ceva mic, un declic aproape imperceptibil. „Am simţit că trebuie să insist mai mult pe capitolul legat de buddhism", se porneşte la vorbă Adrian. Din acel