Vor să facă o ţară care să îi reunească pe toţi, iar acest vis a renăscut în 2008 atunci când a avut loc mişcarea naţionalistă Vetëvendosja. Kosovo vrea să se reunească cu Albania, acest ideal fiind considerat "un drept incontestabil al albanezilor, pentru că au fost separaţi pe nedrept", declara Glauk Konufca, figură marcantă a mişcării Vetëvendosja.
Astfel, se preconizează ideea organizării unui referendum pentru reunificarea celor două părţi: Kosovo şi Albania, însă până în prezent, această măsură nu a reuşit să treacă prin Parlament.
O altă alianţă albaneză, mişcarea Aleanca Kuq e Zi vizează acelaşi scop.
Acest vis a început în urmă cu un secol, atunci când părţile victorioase din Balcani ale Primului Război Mondial - Serbia, Bulgaria, Grecia sau Muntenegru au început retrasarea teritoriilor recucerite de la Imperiul Otoman, iar pe 28 noiembrie în oraşul port Vlora, albanezii îşi proclamau independenţa.
Astfel, de teama unor posibile alianţe cu Rusia, Marile Puteri au recunoscut graniţele actualei Albanii prin Conferinţa de la Londra (1913). Astfel, jumătate din populaţie a rămas în afara statului albanez - majoritatea acestor oameni în ulterioara Iugoslavie: Kosovo, Macedonia, sudul Serbiei şi Muntenegru.
În Kosovo, teritoriu cu populaţie majoritar albaneză, planurile unei republici de sine stătătoare în interiorul Iugoslaviei au fost înăbuşite încă din faşă. Abia după destrămarea Iugoslaviei au avut şi kosovarii şansa de a-şi declara independenţa de Serbia (2008), scrie Deutsche Welle.
Vor să facă o ţară care să îi reunească pe toţi, iar acest vis a renăscut în 2008 atunci când a avut loc mişcarea naţionalistă Vetëvendosja. Kosovo vrea să se reunească cu Albania, acest ideal fiind considerat "un drept incontestabil al albanezilor, pentru că au fost separ