Alegerile din 9 decembrie rezolvă criza politică declanşată de mai bine de o jumătate de an?
Aş face o primă referinţă la capcana pe care o reprezintă analiza alegerilor din acest an. Dacă
ne-am propune să evaluăm alegerile ca fenomen în sine, de data asta, în 2012, ar fi o greşeală. Ne-am obişnuit să facem din alegeri un moment important, uneori chiar cu valoare istorică – şi au fost câteva astfel de momente în ultimii 20 de ani –, fie ca un posibil punct de cotitură, fie de relansare a unor viziuni, a unor proiecte. Ei bine, în 2012 nu avem de-a face cu aşa ceva, ci cu un episod într-un interval mai larg, preelectoral, să zicem 2012. Ca eveniment în sine, alegerile din 9 decembrie vor fi banale, în mare măsură cenuşii şi, din cauza premiselor, avem nenumărate motive să ne îndoim că vor fi un moment important.
Vreţi să spuneţi că efectul aşteptat al acestor alegeri, schimbarea de direcţie, s-a petrecut deja? Să zicem odată cu căderea Guvernului Ungureanu?
Cred că intrarea pe acest drum fals, păgubos pentru România şi destul de compromiţător pentru ceea ce mai numim deocamdată clasă politică a început chiar înainte de 2012. 2012, ca interval preelectoral, cu căderea Guvernului Boc, cu compromisul din interiorul PDL de a-l schimba pe liderul partidului cu, să zicem, un tehnocrat care promitea marea cu sarea şi care s-a dovedit a fi o fantomă a guvernării, mă refer la Ungureanu ca premier, a accentuat această evoluţie complet aberantă a vieţii publice din România şi mai ales a mediului politic. În loc să fie o ieşire din impasul unei guvernări costisitoare a PDL în condiţii de criză, guvernarea MRU n-a făcut decât să instaleze o criză politică internă şi o deteriorare gravă a mecanismelor de guvernare în România. A doua capcană în care s-a căzut a fost cedarea poziţiei de premier şi a echipei de guvernare USL-ului, care, după victoria la a