Scris de Călin Corpaş - Angajaţii societăţii locale de transport au intrat în conflict de muncă cu conducerea OTL, nemulţumiţi că nu li se respectă Contractul Colectiv de Muncă, semnat astă-vară, în iunie şi valabil până în 2014.
Marti, în faţa sediului OTL, de pe strada Atelierelor, câteva zeci de salariaţi protestau, fiind dotaţi şi cu pancarte. Protestul este unul organizat, are aprobarea Primăriei şi se face fără a perturba activitatea mijloacelor de transport OTL, ne-a asigurat liderul sindical Virgil Mânz. Acţiunea lor este autorizată şi pentru zilele de azi, mâine şi pâimâine, între orele 11 şi 16. Tot în faţa întreprinderii.
„Contractul Colectiv de Muncă prevedea creşteri salariale în lunile octombrie şi noiembrie, cu minimum 2% şi maximum 10%, în funcţie de situaţia financiară a unităţii”, spune sindicalistul Mânz, care reclamă faptul că direcţiunea OTL nu le-a pus la dispoziţie situaţia financiară şi nici nu a avut urechi să le audă doleanţele. De altfel, comunicarea dintre sindicat şi directorul general Csuzi Istvan a fost o problemă în ultima lună, arată Mânz. „În general o relaţie destul de bună cu domnul Csuzi. Însă, în ultimul timp am fost destul de ignoraţi. În ultima lună nu a mai avut timp de noi. Ne-a invitat pentru data de 10 decembrie. E o dată uşor interpretabilă. Nu facem politică, dar invitaţia e pentru 10 decembrie”, spune Mânz, făcând aluzie la postura de candidat la Parlament a directorului Csuzi. Sindicalistul ne-a spus ulterior că directorul a fixat o întâlnire cu sindicatul pentru azi, la ora 10.
„În fiecare an am avut probleme de acest gen, cu amânarea creşterilor sindicale. Cu fiecare director, din 2000, de când sunt eu lider sindical”, ne mai transmite Mânz.
Sindicatul Transloc din OTL-SA are 500 de membri, din cei 660 de angajaţi. Potrivit celor spuse de liderul sindical, la OTL salariul mediu net este de 1.230 le