Candidaţii la alegerile parlamentare şi-au făcut strategiile şi în funcţie de prosperitatea zonelor pe care vor să le reprezinte în Parlament. Aceasta deoarece, spun specialiştii, nivelul de trai din fiecare colegiu influenţează opţiunea electorală a votanţilor.
Cele mai bogate colegii din judeţul Cluj sunt colegiul 1, care cuprinde mare parte din cartierele Mănăştur şi Grigorescu, colegiul 3, care acoperă zona Andrei Mureşanu şi colegiul 10, care se întinde peste localităţile Gilău, Huedin şi Floreşti. Pentru acest clasament au fost luate în calcul mai multe criterii, de la rata şomajului, potenţialul imobiliar sau nivelul de trai al locuitorilor.
Pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, Clujul a fost împărţit în zece colegii care vor avea câte un reprezentant în Camera Deputaţilor. Deşi e dificil de stabilit, există un lider al zonelor cu nivel de trai ridicat.
"Cartierul cel mai important al Clujului se păstrează în continuare Andrei Mureşanu şi bineînţeles acea zonă de legătură cu Gheorgheniul. Practic ele nu pot să fie delimitate în mod real", arată specialistul imobiliar Leonard Munteanu. Foarte aproape se situează zona centrală şi cartierul Grigorescu.
În judeţul Cluj, una dintre cele mai bune zone este cea a comunei Floreşti, parte din colegiul 10, unde locuiesc acum peste 22.000 de oameni. Aici încasările din taxe şi impozite depăşesc anual şase milioane de euro. Tot în colegiul 10 se află şi oraşul Huedin, unde rata şomajului e printre cele mai reduse din judeţ.
La polul opus sunt colegiile 4 şi 8, care includ fie zonele industriale ale reşedinţei de judeţ, fie comunele cele mai sărace.
Nivelul de trai dintr-o anumită zonă influenţează votul fiecărui locuitor. "Zonele unde trăiesc persoane cu venituri mai reduse şi cu un capital educaţional mai redus sunt persoane care au nevoie de un discurs populist, asigurator, care