FC Rapid Bucureşti se află în stare critică, dar există şanse ca în ceasul al 12-lea să reuşească să se redreseze. Presa le-a cântat vişiniilor deja prohodul. Cotidianul.ro vă prezintă situaţia exactă de la echipa din Giuleşti.
O ştire de senzaţie care nu este de senzaţie
Întreaga media din România, inclusiv cea sportivă, a intrat în alertă după ce s-a anunţat că FC Rapid a cerut insolvenţa şi că Tribunalul Bucureşti a acceptat dosarul de insolvenţă. Ziarişti care nu se pricep la legislaţia juridico-economică şi cei care se pricep doar să copieze ştiri sportive, dar nu au fot vreodată pe un stadion şi habar nu au de regulamente au făcut un eveniment din cererea FC Rapid de a intra în insolvenţă şi i-au acordat spaţii generoase pe print şi pe net. În realitate, cererea de intrare în insolvenţă nu este una care să frizeze evenimentul şi nu este deloc gravă pentru FC Rapid Bucureşti. Din contră.
Ce nu ştiu cei care au făcut un „eveniment” din insolvenţa FC Rapid
Cei care au considerat cererea de insolvenţă o „ştire şoc” şi un „cutremur în fotbalul românesc” nu ştiu să facă o disticţie între cererea proprie de a intra în insolvenţă şi cererea creditorilor de intrare în insolvenţă a debitorilor, şi, în plus, nu cunosc regulamentele Federaţiei Române de Fotbal. Dacă creditorii Rapidului ar fi cerut insolvenţa, atunci situaţia acestei echipe ar fi fost critică şi în proporţie de 90% nu ar fi obţinut în martie 2013 licenţa pentru Liga I şi automat ar fi retrogradată în Liga 3.
Dar în situaţia în care debitorul (în cazul de faţă FC Rapid) cere el insolvenţa, efectul este următorul: se pune sub protecţia tribunalului în faţa posibilelor acţiuni ale creditorilor, care pentru moment sunt puşi în imposibilitatea de a se despăgubi. Dar debitorul, în acest caz FC Rapid, trebuie într-un termen foarte scurt să prezinte un plan de redresare economic, care