Corupţia continuă să facă ravagii în lume, apreciază Transparency International în raportul său asupra corupţiei în 2012 publicat miercuri la Berlin, în care România ocupă o poziţie mai bună ca în 2011.
Indicele de corupţie este stabilit pe baza unor date culese de către 13 instituţii internaţionale – între care Banca Mondială (BM), bănci asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial – şi este cuprins între zero pentru “cea mai coruptă ţară” şi o sută pentru cea mai necoruptă. Conform acestor statistici, România ocupă locul 66 în lume, cu 44 de puncte, aflându-se pe o poziţie mai buna ca statele din zona euro Grecia şi Italia, care ocupă locurile 94, respectiv 72. În 2011, România s-a aflat pe poziţia 75, fiind atunci la egalitate cu China.
Între ţările afectate recent de criza datoriilor, Irlanda (pe locul 25), Spania (30) şi Potrugalia (33) obţin scoruri mai mari de 60 de puncte. Mai puţin afectate de criză, Germania se clasează pe poziţia 13, iar Franţa pe locul 22, cu note de peste 70. Transparency recomandă în urma acestui raport din nou Uniunii Europene (UE) “să accentueze eforturile privind prevenirea corupţiei în cadrul instituţiilor publice”.
Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă împart prima poziţie în rândul ţărilor celor mai “necorupte”, cu scoruri de peste 90. Japonia şi Marea Britanie se clasează ex aequo pe locul 17, fiind urmate de Statele Unite, pe poziţia a 19-a. Rusia, care ocupă poziţia 133, cu un scor de 28 de puncte, se află în continuare printre cele mai corupte ţări din lume, potrivit Transparency International, dar înregistrează din nou o uşoară ameliorare în clasament, situându-se cu zece locuri mai bine decât în raportul din 2011.
Clasamentul corupţiei la nivel mondial:
1. Danemarca 90
1. Finlanda 90
1. Noua Zeelandă 90
4. Suedia 88
5. Singapore 87
6. Elveţia 86 @