Targurile de Craciun sunt cu adevarat minunate nu doar prin prisma produselor care se gasesc acolo, ci prin atmosfera de sarbatoare surprinsa cu ajutorul casutelor din lemn, a decoratiunilor si luminitelor, sau a mirosului de vin fiert, scortisoara si alte preparate culinare de sezon.
Aproape fiecare oras mai mare din orice tara organizeaza un astfel de targ, insa unele sunt deja consacrate la nivel european cu o traditie de sute de ani, fiind astfel si mai valoroase in inimile locuitorilor.
1. Targul de Craciun de la Viena se bucura de cea mai mare notorietate. Promovat foarte bine atat de autoritati , cat si de agentii de turism sau presa, acesta incepe pe data de 15 noiembrie si se termina in Ajun, adica pe 24 decembrie. Mai exact, targul presupune organizarea a 9 piete, dintre care cea mai importanta este cea aflata in fata primariei orasului, Rathausplatz. Aici, 130 de casute din lemn va asteapta cu produse traditionale, decoratiuni, jucarii sau obiecte de artizanat. In jur, aroma de migdale prajite, turta dulce si vin fiert se „impleteste” armonios cu acordurile valsului vienez care incanta toata piata.
2. Piata de Craciun din Praga reprezinta un competitor de temut pentru targul mai sus mentionat. Primul lucru ce trebuie mentionat este acela ca targul dureaza pana dupa Anul Nou (20 noiembrie – 6 ianuarie), spre deosebire de Viena. Accentul este pus mai mult pe standurile cu mancare si bautura traditionala, pe concertele de colinde si spectacolele tematice, apoi urmand produsele specifice zonei, cum ar fi papusile cehesti. Cehii iubesc sarbatorile de iarna, de aceea bradul de Craciun din mijlocul pietei nu putea lipsi. Acesta este impodobit cu aproximativ 2000 de beculete.
3. Desi nu are o traditie indelungata precum celelalte targuri, targul de Craciun de la Bruxelles este recomandat de tour-operatori ca fiind cel mai original si vesel targ