Cetăţenii români din străinătate îşi pot exprima dreptul de vot pe 9 decembrie doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în ţările de adopţie. Ei vor vota pentru cei patru parlamentari din diasporă şi pentru cei doi senatori.
Persoanele care au reşedinţă permanentă se prezintă la secţia de vot doar cu buletinul în timp ce persoanele care au rezidenţă în afara buletinului au nevoie de un document emis de ţara în care se află şi care să ateste faptul că au reşedinţă în acel loc.
Trebuie spus că persoanele aflate la studii, cele care se află în călătorii de afaceri, excursii ori cei aflaţi în trecere printr-o ţară străină şi nu se încadrează în cele două categorii de mai sus nu pot vota.
După datele publicate de Institutul Naţional de Statistică al Italiei în septembrie 2011, numărul de români rezidenţi în Italia la începutul anului 2011 era de 969 mii.
Pentru acelaşi moment, Ministerul Muncii şi al Imigraţiei din Spania menţionează cifra de 842 mii români cu reşedinţa în Spania. Rezultă o cifră totală de aproximativ 1,8 milioane de români rezidenţi în străinătate. Se pare, că alte câteva sute de mii de români au rezidenţă sau domiciliu peste ocean.
Într-un raport al Băncii Mondiale, 2,8 milioane de români erau plecaţi din ţară la nivelul lunii noiembrie a anului 2010, dar acest număr este posibil să fi crescut simţitor în ultimii doi ani.
Trebuie precizat că la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu din aceast an numărul celor care au votat a fost redus: 9.000 în Italia, tot 9.000 în Spania
"Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot în una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile prezentului titlu."
Legea 35/2008
Cetăţenii români din străinătate îşi pot exprima dreptul de vot pe 9 decembr