Deputat din 2004, Adrian Merka s-a făcut remarcat prin iniţiativele sale din domeniul economic
"România liberă - Ediţia de Transilvania" continuă prezentarea candidaţilor la alegerile parlamentare. După Adrian Papahagi (ARD), Hunor Kelemen (UDMR), Leonard Horvath (USL), Ioan Ciorca (PRM), Ramon Moldoveanu (ARD), Mircia Giurgiu (USL), Sandor Szocs (PPMT) ori Gheorghe Funar (PRM), azi este rândul unui deputat care aparţine grupului minorităţilor naţionale. Este vorba de bihoreanul Adrian Merka, preşedintele Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România, care este parlamentar din anul 2004.
Reporter: Ce fel de proiecte economice aveţi pentru noul mandat?
Adrian Merka: Doresc ca zona de vest, nord-vest a ţării să poată fi o zonă atractivă pentru investitorii din Slovacia, în comunele din aceste zone doresc să sprijin realizarea de parcuri industriale cu toate utilităţile, din martie 2012 să putem realiza un schimb de experienţă între camerele de comerţ din Slovacia şi cele din aceste regiuni din România, împreună cu diferite şedinţe interministeriale ale guvernelor Slovaciei şi României, ce ar trebui să se desfăşoare aici, în teritoriu, şi nu în Bucureşti.
Construcţia de depozite frigorifice zonale pentru fructe şi legume cu scopul de a stimula micii producători face parte din proiectul meu, alături de sprijinirea IMM-urilor printr-o legislaţie mai simplă, reducerea cotelor de contribuţii la bugetele asigurărilor sociale cu 2-5 procente, reducerea cotei de TVA la alimentele de bază cu 5 procente, dar şi de mărirea subvenţiilor acordate tinerilor care îşi deschid o mică afacere, la suma de 40.000 de euro.
Reporter: Slovacii din România reprezintă o minoritate importantă, localizată cu precădere în vestul ţării. Ce fel de proiecte culturale aveţi pentru ei?
Adrian Merka: Slovacii au ca răspândire zona de vest şi nord-vest, cu z