Un proiect controversat al guvernului israelian, ce presupune construirea a mii de locuinţe în zona cunoscută sub numele de „E1”, a atras noi tensiuni la nivel internaţional, Franţa şi Marea Britanie chiar ameninţând cu retragerea ambasadorilor din Israel.
Ce este E1
Zona care acum se află în centrul unei controverse internaţionale este poziţionată pe dealurile sterpe din estul Ierusalimului. Denumirea de E1 vine de la Est 1, care marchează teritoriul pe care guvernul israelian a stabilit să-şi extindă coloniile evreieşti din Cisiordania. Zona se întinde pe aproximativ 12 kilometri patraţi, iar când va fi terminată va ajunge până la marginea Ierusalimului.
Locuinţele ce urmează a fi ridicate în zona E1 reprezintă extinderea uneia dintre cele mai mare aşezări israeliene în Cisiordania, care numără aproximativ 40.000 de locuitori.
De ce această zonă a cauzat o reacţie intensă la nivel internaţional
După votul Adunării Generale a Naţiunilor Unite din 29 noiembrie, prin care Palestina a căpătat statutul de non-membru observator în cadrul organismului, răspunsul Israelului a fost anunţul extinderii coloniilor în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.
Palestestinienii consideră că această construcţie ar împărţi practic Cisiordania în două şi ar împiedica accesul spre Ierusalimul de Est, pe care palestinienii îl văd viitoarea capitală a statului Palestina. Într-un interviu acordat pentru CNN, negociatorul-şef al palestinienilor, Saeb Erekat, a spus că „nu există nicio şansă pentru întemeierea statului Palestina. Vreau să spun că este imposibil. Oricine se uită pe hartă va înţelege că această decizie înseamnă că soluţia a două state nu este viabilă.”
Câte aşezări israeliene se găsesc în E1
Potrivit grupului „Pace Acum”, care supraveghează respectiva zonă, în prezent sunt 137 de aşezări în Cisiordania, cu aproximativ 325.000 de l