Comisia publică Levenson a dat publicității raportul privind interceptările telefonice făcute de tabloidul News of the World, publicație din grupul de presă al magnatului media Rupert Murdoch.
Raportul de 2.000 de pagini arată că goana după senzațional a făcut ca uneori să se ajungă la hărțuirea unor persoane prin persistența cu care jurnaliștii au încercat să obțină informații. Referirile sunt făcute în special la cazurile familiilor unor victime (McCann, de exemplu, părinții fetiței dispărute în 2007, dintr-o stațiune portugheză; sau părinții Amandei Dowler, fetița de 13 ani răpită și ucisă în 2002).
Raportul mai arată că multe dintre informațiile obținute prin interceptarea convorbirilor unor staruri (actori, fotbaliști) nici măcar nu aveau vreo relevanță pentru interesul public, iar jurnaliștii ar fi trebuit să țină cont că aceștia au familie, copii, care puteau fi grav afectați de dezvăluirile senzaționale ale News of the World.
Așa cum reproșează presa britanică, raportul nu insistă suficient asupra relațiilor nepotrivite dintre oamenii lui Murdoch și anumiți politicieni, pe influența exercitată de omul de afaceri asupra unor membri ai cabinetului Cameron.
Pe de altă parte, raportul propune instituirea unui nou organism de supraveghere a presei, ceea ce a stârnit reacții dure în toate publicațiile apărute azi, deoarece din cauza unor comportamente izolate s-ar putea ajunge la cenzură. Presa scrisă trebuie să accepte că a greșit grav, susțin toți, la unison, raportul este corect, însă un nou orgnism și, eventual, pedepse mai mari în legislație, ar însemna sfârșitul libertății presei și dispariția jurnalismului de investigație.
David Cameron, care s-a opus imediat propunerilor din raport, este susțin în majoritatea ziarelor, dar atacat virulent de membri familiilor ale căror convorbiri au fost interceptate de cei de la News of the Wo