Bulgaria este vazuta, de catre analistii internationali, drept o insula de stabilitate, mai ales avand in vedere situatia statelor din jurul sau: Grecia, in criza economica, in fostele tari ce au facut parte din Iugoslavia somajul este extrem de ridicat, iar, in Romania, exista numeroase tensiuni politice.
Desi economia bulgara s-a redus cu 5,5 la suta in timpul recesiunii globale din 2009, spre deosebire de Serbia, Romania si Grecia, Bulgaria nu a avut nevoie de ajutorul Fondului Monetar International. In plus, de atunci, a avut 13 trimestre consecutive de crestere, chiar daca aceasta a fost anemica.
Nu in ultimul rand, avand unul din cele mai scazute deficite bugetare si nivel al datoriei din Uniunea Europeana, bulgaria, alaturi de Finlanda si Danemarca, au fost singurele trei tari care au respectat in intregime criteriile acordului de la Maastricht in privinta intrarii in zona euro.
Situatia este mult mai buna decat in alte tari europene si in privinta stabilitatii sociale. In Bulgaria nu au existat ample manifestatii anti-austeritate, desi au existat mici proteste pentru probleme specifice.
Din punct de vedere politic, de asemenea, lucrurile arata foarte bine pentru actualul guvern, condus de premierul Boiko Borisov. Desi sustinerea pentru acesta s-a mai diminuat, sondajele sugereaza ca partidul sau ar putea fi primul din era post-comunista care va recastiga alegerile, ce se vor desfasura in vara viitoare.
"Nu putem sa-i subestimam carisma. Are o rata de aprobare foarte ridicata. Oamenii au incredere in el", a spus Ognian Shentov, directorul Centrualui de Studiul Democratiei, despre Borisov, un fost ofiter de politie, ce detine centura neagra in karate.
Problemele din spatele cortinei
Totusi, sub o aparenta stabilitate se ascunde nelinistea fata de starea democratiei, de eforturile