Clorul din apa de la robinet predispune la apariţia alergiilor alimentare, potrivit unui studiu publicat în jurnalul American College of Allergy, Asthma and Immunology.
Cercetătorii americani susţin că substanţele chimice folosite pentru a face apa potabilă, care se mai găsesc însă şi în pesticide sau în produse de curăţenie, creează intoleranţă alimentară la anumiţi indivizi, scrie Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care aveau un nivel ridicat de diclorofenol, o substanţă derivată din clor, prezentau un risc cu 80% mai mare de a suferi de o alergie alimentară. Specialiştii avertizează că substanţele chimice folosite mai ales în industria alimentară predispun la apariţia diferitelor forme de alergii, nu doar alimentare.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au analizat, în laborator, probe de urină provenite de la un grup de 2.211 de persoane adulte. Rezultatele obţinute în urma acestor teste au arătat că toţi voluntarii implicaţi în cercetare prezentau urme de chimicale în urină. În plus, datele studiului mai arată că 411 dintre participanţi erau alergici la diferite alimente, în timp ce 1.016 suferau de diferite alte alergii.
Daily Mail scrie că în ultimii ani numărul persoanelor care acuză intoleranţă la anumite alimente, printre care se numără lapte sau muştar, a ajuns la zece milioane numai în Regatul Unit.
În plus, studiile de specialitate arată că, la nivel global, 4% dintre copii suferă de alergie alimentară. Laptele de vacă, ouăle, arahidele şi peştele sunt principalele alimente răspunzătoare pentru apariţia alergiilor. În cazul persoanelor alergice, la contactul cu proteinele din aceste alimente, organismul declanşează mecanisme de autoapărare şi, astfel, pot apărea mâncărimi, erupţii cutanate, edem (nr. umflătură) ale buzelor, feţei şi membrelor, dificultăţi de respiraţie, crampe abdom