Scris de Călin Corpaş - Din nou, Bihorul a fost dat exemplu negativ de Guvern, pentru pregătirile de iarnă. În plan local, lucrurile se văd altfel.
Prefectul Claudiu Pop a încasat castanele premierului Ponta şi în contul altora. Luni, Bihorul a fost dat exemplu negativ, alături de judeţele Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman, pentru că nu ar fi reuşit să asigure cantităţile necesare de materiale antiderapante. „Aţi avut timp suficient. Dacă există alte probleme, trebuia să le spuneţi sau spuneţi-le mai repede, nu aş mai vrea să aud scuze. Dacă nu puteţi, îi lăsaţi pe alţii care pot, că văd că în anumite judeţe se poate, în altele, nu”, a avertizat premierul, care a cerut urgent note explicative şi măsuri.
Marti, prefectul Claudiu Pop ne-a declarat că Bihorul a fost inclus în această listă a ruşinii deoarece firma Ghenau Trade, ce are deszăpezirea în zonele Oradea şi Aleşd, avea doar 20% grad de acoperire cu material antiderapant. „Şi-au luat angajamentul că până pe 6 decembrie vor fi aprovizionaţi la capacitate. Am dispus Corpului de Control al prefectului să verifice până joi situaţia exactă la toate firmele care se ocupă de deszăpezire în judeţ”, ne-a spus Pop. De fapt, Consiliul Judeţean este cel care se ocupă de problema deszăpezirilor pe drumurile judeţene şi comunale. Via Vita Şimian se ocupă de zona Marghita, Crişana Cons – zona Salonta-Tinca şi Selina – zona Beiuş. Directorul tehnic al Consiliului Judeţean, Filip Cheşeli, spune că Bihorul se află peste media pe ţară, „doar că avea Ghenau două baze undeva la 20-25% aprovizionare. Dar pentru intervenţie există cel puţin pentru o lună jumate”, ne-a asigurat Cheşeli. Directorul susţine însă niciodată nu a fost problema antiderapantului, cât cea a dotării cu utilaje pentru intervenţiile pe timp de iarnă. Plus că, spune experimentatul director, nici nu există loc de stocare dacă materialul este cumpărat odată