Un experiment dur: un reporter a mâncat o săptămână numai supă la plic. I-a crescut tensiunea, îi ardea faţa, senzaţia de balonare l-a epuizat. Supa e din E-uri care se umflă în apă
Supa la plic e minciuna perfectă. Câteva fire de paste făinoase, un strop de ulei şi aromele tocate mărunt. Totul costă maxim 2 lei. Cu o cană de apă fierbinte, ingredientele se umflă şi-ţi măresc volumul. Suficient cât să-ţi astâmpăre foamea. Şi suficient cât să-ţi pună în pericol sănătatea dacă le mănânci timp îndelungat.
TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR:
ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta şi Ecaterina Andronescu sau Frăţia PlagiatorilorPiaţa muncii în 2013: românii au liber în UE, în locul lor vin asiaticiiRestauraţia USL. Cadou electoral de milioane de euro pentru revoluţionari
În pliculeţe de supă instant nimic nu pare a fi sănătos. În general, conţin paste făinoase deshidratate şi două pliculeţe: unul cu grăsimi, iar celălalt cu arome. Amestecate cu apă fierbinte, îşi măresc volumul de 30 de ori. „Sunt cel puţin două aspecte care trebuie luate în calcul. Aceste supe asigură cantitatea de energie, dar aportul nutritiv efectiv este foarte scăzut”, explică Constantin Ţîbîrnă, nutriţionist. MARE GRIJĂ! OTRAVĂ la 7 lei/kg pe rafturi. BOMBA vine tocmai din BRAZILIA
E-uri de sinteză
Atunci când sunt consumate un timp îndelungat, supele instant grăbesc apariţia hipertensiunii arteriale şi pot afecta stomacul. „Sunt foarte multe E-uri de sinteză, pe lângă elementele deshidratate. De asemenea, au multă sare, generând tensiune arterială. Nu sunt indicate hipertensivilor, celor cu afecţiuni ale ficatului sau ale rinichilor. Nu trebuie să se înţeleagă că, dacă mănânci o ceaşcă de supă instant, te îmbolnăveşti şi mori, dar consumul îndelungat poate cauza probleme”, susţine Constantin Ţîbîrnă.
Supa „la plic” este ieftină şi uşor de preparat, dar speci