Manualele nu aduc voturi si nimeni nu isi asuma sa faca o reforma adevarata in educatie, iar aproximativ 90% copiii din Romania au ajuns sa invete dupa manuale vechi, dintre care jumatate sunt si uzate moral, a declarat Mario De Mezzo, presedintele Uniunii Editorilor din Romania.
"Romania este pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de carte. In orice statistica. Avem o valoare a cifrei de vanzari pe total carte, cu cartile care apar cu ziare si cu manuale, de circa 100 de milioane de euro. In Ungaria, piata de carte e de peste 300 de milioane de euro, in Polonia piata este de un miliard de euro, iar Germania are o piata de zece miliarde de euro. Manualele inseamna cam patru milioane de euro pe an la noi, respectiv 4%, in timp ce in orice tara civizilizata, vanzarile de manuale reprezinta 30% din totalul pietei de carte", a spus De Mezzo.
El crede ca piata manualelor este dezastruoasa si spune ca in 23 de ani de la Revolutie niciun ministru al Educatiei nu s-a preocupat de manuale. Astfel, in niciun an nu se asigura necesarul pentru toti elevii.
"Cel mai nou manual din Romania este editat in 2006. Deci de atunci nu mai exista manuale noi. Cel mai vechi e din 1996. Noi avem copii nascuti in 1998 si care invata dupa manuale din 1996, cand nu aveam internet sau telefon mobil. Informatiile sunt depasite si nu mai tin ritmul cu dinamica vremii. Un copil care are 7-8 ani si de 2-3 ani creste cu jocuri interactive pe iPad, care il stimuleaza, se duce la scoala si gaseste acelasi abecedar de acum 20 de ani, dupa care am invatat si eu si care e total depasit", a afirmat De Mezzo.
El spune ca lipsa manualelor de pe piata nu este vina editorilor, care "si maine" ar investi in publicarea acestora. " Dar eu, ca editor, nu am voie. Ca sa investesc intr-un manual, Ministerul Educatiei trebuie sa faca licitati