Sa arunci banii in vant. O expresie tipic romaneasca, insa exista o solutie ca vantul sa iti aduca banii inapoi - se numeste energia eoliana. Romania a ajuns, in ultimii ani, un fel de Mecca pentru firmele specializate din intreaga lume.
Marele atu al Romaniei il reprezinta relieful extrem de variat care permite dezvoltarea acestui segment energetic.
"Romania are campii, dealuri, munti, forme de relief variate care favorizeaza curentii de aer. Plasate in locuri propice, instalatiile eoliene pot aduce o productie de energie foarte buna", a declarat expertul Nicolae Vasile.
Investitia intr-o centrala eoliana este relativ scumpa, dar rentabila.
Pretul unei centrale eoliene variaza intre 900.000 euro si 1,1 milioane euro, in functie de capacitate, de la 750 Kwh pana la 3.200-5.000 Kw/h. Valoarea productiei medii lunare a unei centrale de 1 MW/h este intre 10.000 si 17.000 de euro.
Astfel, perioada de recuperare a investitiei este de 5-7 ani. O centrala eoliana are o durata de viata de aproximativ 25-30 ani, timp in care se pot obtine profituri importante, practic fara cheltuieli suplimentare.
Bineinteles, exista si variante de instalatii second-hand, mai ieftine, dar cu un randament mai mic.
"O centrala second hand, de 500 kW, costa intre 250.000 si 300.000 de euro, iar o centrala noua de aceeasi putere depaseste 400.000 de euro. Nu recomand importul de echipamente si centrale eoliene second-hand, dar mi-e teama ca asta se va intampla. Acestea au randament mic, declanseaza perturbatii in retea si mai mult locatii cu potential ridicat risca sa fie ocupate cu echipamente de proasta calitate", a explicat expertul Alexandru Sandulescu.
Interesant este si faptul ca o investitie in energia eoliana poata fi realizata si cu fonduri europene. Pana in prezent au fost depuse 450