Atelierul de creativitate al M. N. T. R. s-a pregătit cu teme noi pentru a primi grupuri de copii din grădiniţe, şcoli şi licee la lecţii de etnologie, desenat, pictat, inventat poveşti, teatru de animaţie, fotografiat, audiţii muzicale, vizite şi lucru în sălile muzeului în anul şcolar 2012-2013.
Ateliere cu Ruxandra Grigorescu
Lecţii de etnologie, desen, pictură, cusături cu aţe şi mărgele.
Teme: memoria – primele amintiri, amintiri din copilărie, schimb de amintiri, care este prima poveste pe care v-o amintiţi, ce ne amintim, ce uităm, cum am fi fără memorie; casa ţărănească - proiecte de arhitectură şi design interior, istorii de case (adevărate sau inventate), cum ar fi să moştenim o casă, ce casa ne-am cumpăra, ce casă am vinde, casă goală, casă plină, casă de oaspeţi, protectori ai casei, poveşti din vacanţă, grădina de patru anotimpuri, fereastra spre grădina, costumul şi ţesăturile din casă, cusături pentru casă, timp şi calendar, sărbători - sărbătoriri.
Pentru copii de la 5 ani.
Ateliere cu Beatrice Iordan
„Pornind de la experienţa de actor păpuşar, mi-am propus să împărtăşesc câte ceva din această artă şi copiilor care vin la atelierele de la MTR. La Atelierul de teatru dăm viaţa unor poveşti folosind diferite tipuri de teatru de animaţie (de umbre, cu mască sau teatru de păpuşi) în două etape: construcţie scenografică şi joc propriu-zis".
Temele sunt gândite pe categorii de vârstă.
Pentru copii de 3 – 6 ani: teatru de umbre (construcţie şi joc) şi teatru de păpuşi (joc).
Pentru copii de 7 – 13 ani: teatru de umbre, teatru cu mască, teatru de păpuşi şi teatru mixt (construcţie şi joc).
Pentru grupurile şcolare care vin la o singură întâlnire vom realiza o scenetă pornind de la o discuţie despre personaje fantastice prezente în basme, ca Baba-Cloanţa, Muma-Pădurii, Făt-Frumos, Ileana-Cosanz