Ceaiul verde „desfundă” nasul şi întăreşte imunitatea, iar consumul de stridii grăbeşte vindecarea răcelilor şi virozelor. O dietă bogată în cereale integrale şi morcovi previne uscarea pielii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Temperaturile scăzute afectează nu doar imunitatea, ci şi părul şi pielea, care se usucă excesiv. Răcelile, dermatitele şi alte probleme specifice sezonului rece pot fi prevenite inclusiv printr-o alimentaţie bogată în antioxidanţi, vitamina C şi acizi graşi esenţiali.
CEAI VERDE. Este un aliat de bază în lupta cu răceala, datorită conţinutului bogat în catecină, un antioxidant puternic, şi teofilină, o substanţă cu proprietăţi bronhodilatatoare şi decongestionante. BOMBA BOMBELOR: Supa la plic. Mănânci şi plângi!
Un studiu din 2007, publicat în „The Journal College of Nutrition”, a arătat că participanţii care au luat zilnic două capsule cu extract de ceai verde au simţit o ameliorare mai rapidă a simptomelor răcelii comparativ cu cei care au urmat un tratament cu placebo.
CEREALE INTEGRALE. Conţin vitamine din complexul B şi vitamina A, care stimulează regenerarea pielii. În sezonul rece, multe persoane se confruntă cu eczeme sau dermatite ca urmare a uscării excesive a pielii. „Alte alimente bogate în aceşti nutrienţi sunt ouăle, laptele, legumele verzi şi morcovii”, spune nutriţionistul Corina Zugravu. Ai răcit și îți curge nasul? CINCI alimente pe care NU AI VOIE să le mănânci
BROCCOLI. Expunerea la frig usucă părul, care începe să se electrizeze. Broccoli, peştele gras sau seminţele conţin acizi graşi esenţiali ce previn deterioarea firelor de păr. „Broccoli e o sursă bună de vitamina C, recunoscută pentru acţiunea de prevenire a îmbolnăvirii şi de producere a anticorpilor”, adaugă medicul.
NUCI. Sunt o sursă bogată de biotină (vitamina H), care întăreşte unghiile fragile şi exfoliate.
OUĂ. Afectaţi de temperaturile