Cele aproape 500 de companii din Chişinău nu au destui specialişti. Cele mai cunoscute companii care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale s-au adunat la cea de-a treia ediţie a târgului de orientare profesională în domeniul IT. Fie că sunt studenţi sau sunt în căutarea unui loc de muncă, tinerii au luat cunoştinţă de propunerile angajatorilor, care au prezentat mai multe direcţii de activitate, programare, design, grafică şi i-au îndemnat să aplice pentru angajare. Cum se prezintă piaţa de muncă în domeniul informaţional şi ce aşteptări au tinerii, aflăm de la Tamara Grejdeanu:
În faţa tinerilor cu studii în domeniul tehnologiei informaţiei companiile au venit cu oferte de a se înscrie la cursuri de formare profesională dar şi propuneri concrete de angajare, îmi spune Natalia Surdu, reprezentanta unei companii ce activează în sectorul IT. Chiar dacă acest domeniu tinde să se dezvolte insistent nu doar în ţările înalt dezvoltate dar şi în Republica Moldova iar salariul este unul motivant, companiile declară cu duc lipsă de cadre. Cum se explică acest lucru, am întrebat-o pe Natalia Surdu:
Natalia Surdu x Natalia Surdu „În acest domeniu ajung cei mai buni dintre cei buni, probabil şi de asta rata de specialişti în acest domeniu este un pic mai mică.”
Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că este o selecţie mai dură în acest domeniu?
„Trebuie să vedem şi abilităţi tehnice foarte bune, trebuie să vedem şi un potenţial, adică posibilitatea de a-şi dezvolta aceste calităţi, trebuie să vedem ambiţie, să vedem entuziasm. Venim în întâmpinarea studenţilor cu un program de internship ce le oferă şansa de a învăţa, de a-şi dezvolta calităţi profesionale strategice.”
Nici jumătate din numărul de studenţi care se înscriu la facultăţile cu profil IT nu lucrează mai apoi în domeniu. Iată de ce, spune r